Blindproeverij Zundert 10

Op 6 december was het vijf jaar geleden dat de burgemeester van Zundert Trappistenbrouwerij De Kievit officieel opende. De broeders hebben besloten dit eerste lustrum in relatieve stilte voorbij te laten gaan. Het is tijd voor wat rust na een jaar met veel nieuws. Voor het eerst was de Zundert 8 deze zomer in Zundert en omgeving van het fust te verkrijgen. De reacties daarop zijn zo gunstig, dat we besloten hebben om deze actie volgend jaar een vervolg te geven. Zundert 8 van het vat komt terug!

Nog groter nieuws was de introductie van een tweede Zundert bier, later in het jaar. Het enthousiasme waarmee Zundert 10 ontvangen is, is overweldigend. In een blindproeverij van het magazine Bier!, dat dit najaar tien jaar bestond, kwam onze nieuwkomer zelfs op de eerste plaats. In die proeverij werden verschillende zware bieren van rond de 10% alcohol met elkaar vergeleken. Van het panel bierkenners kreeg Zundert 10 een 9,25.

“We zijn buitengewoon verheugd en erg trots op het resultaat”, vertelt broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij. “Het toont aan dat we op de goede weg zijn. De weloverwogen keuze om pas na vijf jaar ons tweede bier te lanceren, blijkt de juiste. We hebben ruim de tijd genomen om de tweede Zundert te ontwikkelen en op punt te brengen. Dat we daarvoor erkenning krijgen in deze proeverij stemt ons dankbaar.“ Ook op de HorecaExpo vakbeurs van Gent waren de reacties van de Belgische kenners positief. Het ziet er naar uit dat de Zundert 10 een mooie toekomst tegemoet gaat. Het succes van het bier heeft er in ieder geval toe geleid dat de brouwerij haar brouwschema moest aanpassen, om aan de grote vraag te voldoen.

Of er nog een derde bier komt na het succes van Zundert 10 laat broeder Christiaan in het midden. “Laten we ons eerst maar eens concentreren op deze twee bieren.”