Waarde

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist moet een bier aan een aantal voorwaarden voldoen om het logo “Authentiek Trappisten Product” te mogen dragen. Dat is dat het bier gebrouwen is binnen de muren van de abdij, door – of onder verantwoordelijkheid van de monniken en dat de opbrengsten ten goede komen aan de gemeenschap. Eventuele overwinst wordt besteed aan goede doelen.

Wat deze regels onvoldoende naar voren brengen, is de waarde die de monniken toedichten aan het brouwen zelf. Ora et labora (bid en werk) uit de regel van Sint Benedictus is een leidend gegeven. Dat werk kan bijvoorbeeld uit brouwen bestaan. Zowel het bidden als het werken wordt met dezelfde overtuiging en aandacht gedaan. Dat merk je. De kantjes worden er nergens van af gelopen. Er bestaan geen schonere brouwerijen dan de brouwerijen in een trappistenklooster. Je ergens met een Jantje van Leiden vanaf maken wordt niet gewaardeerd.

Aan de werkhuizen van de abdij in Zundert kun je het zelfs van buiten zien, vanaf de openbare weg. De brouwerij is gevestigd in de voormalige boerderij aan de achterkant van het gebouw. De muren zijn wit, behalve de onderste meter. Die is traditioneel zwart, zodat de opspattende modder niet zo opvalt. Twee grote ramen in het kantoor van de brouwerij doorbreken die strenge wit-zwarte lijn. Behalve als de luxaflex dicht is. Met de typische aandacht voor detail is de luxaflex in twee tinten uitgevoerd: wit van boven, zwart van onder. Als de luxaflex, zoals gewoonlijk, neergelaten is, loopt het wit en het zwart van de muur zonder onderbreking van het raam gewoon door. Een normale brouwerij had voor een luxaflex in één kleur gekozen. De aandacht voor detail bij een trappistenbrouwerij gaat zo ver, dat zelfs over de kleurstelling van de luxaflex nagedacht wordt. Kun je nagaan wat een aandacht dat het bier krijgt.