Zundert 8 door de jaren heen

Trappistenbrouwerij De Kievit bestaat inmiddels vijf jaar. Een mooie gelegenheid om te proeven hoe Zundert 8 de tand des tijds doorstaat. Is het bier nog te drinken na vijf jaar? Zundert 8 heeft een nagisting op fles en evalueert in de loop van jaren in smaak. Op welke leeftijd je het bier het meest waardeert hangt af van persoonlijke voorkeur.

Een super jonge Zundert 8 toont zijn jeugdigheid al direct met een overvloedig crêmekleurig schuim. In de neus herken je de kenmerkende zwoele kruidigheid, iets van abrikoos en caramel. Bij het doorslikken komt een mooi bittertje op, dat afkomstig is van de hop. Het bier is iets drogend, waardoor je snel verlangt naar een volgende slok. Maar als je goed proeft, proef je ook dat de verschillende smaken nog net niet helemaal met elkaar versmolten zijn. Eigenlijk is Zundert 8 op z’n mooist tussen de zes maanden en twee jaar. De kruidigheid en zoetheid zijn in balans, je pikt tonen van perzik, tijm, koriander, kardamom en caramel op, zelfs wel iets van zoethout in de nasmaak. In de afdronk staat het kenmerkende bittertje als een huis. Hoewel het bier zwoel begint, eindigt het tamelijk drogend.

Ook na drie jaar heeft het bier nog niet aan kracht verloren, hoewel de kruiden iets minder expressief zijn. Het bier wordt wat ronder en de smaak van caramel en abrikoos treedt iets meer op de voorgrond. Met vijf jaar begin je iets van veroudering te merken, zonder dat het storend is. Niet in de kleur overigens. De prachtig oranjekoperen tint fonkelt in het glas. Een hint van honing, rozijntjes en iets van brood geven aan dat het bier gerijpt heeft. De bittere tonen zijn wat afgebouwd. Het bier heeft nog niets ingeboet aan kracht.

Voor deze proeverij is het wel belangrijk om het bier goed te bewaren. Dat wil zeggen, het liefst in een koele en donkere kelder, zonder al te veel temperatuurswisselingen. Maar wie zich die moeite getroost, wordt beloond met een prachtige schakering aan smaken.